Wednesday, November 25, 2015

Korang

Engkorang lambat, aku diam. 
Dua minggu keje aku asyik hantar reminder paling gentle. 

Aku lambat tak sampai dua puluh empat jam. 
Engkorang punya tanya macam aku lambat dua puluh empat minggu. 

Amboi..! 

Loves.
As-salam 

Thursday, November 12, 2015

Lima puluh sen

Pagi ni ada date dengan Kak An. Actually budak-budak ni. Saja bawak swimming. Macam dah lama benar tak beraktiviti sukan. 

On the way tu singgah beli kuih. Ada maid yang belikan nasi lemak untuk tuannya. Tuan & Puan tunggu saja dalam kereta. 

Saya suka cakapnya. Elok. Berbudi bahasa. Bersyukur dibayar RM60 untuk 4 jam bekerja. Senang hati bekerja mungkin. 

"Tak apalah kalau aunty tak nak makan. Nanti saya yang makan"

"Nanti dia tak gemuk, kamu yang gemuk" 

Hahaha..

Saya pun ikut gelak dengar dia bersembang dengan makcik jual nasik lemak. 

Akhir pembelian, dia tak cukup lima puluh sen. Lari ke kereta minta duit lagi dari Tuan & Puan. Giliran saya bayar, saya tambah duit tak cukup tu. 

Saya rasa seronok. Suka. Gembira. 

Saya selalu nak buat good deed macam ni. Tapi saya selalu malu. Saya selalu hold my thought and too shy to take action. 

Alhamdulillah. Allah bagi saya peluang hari ni. Lima puluh sen saja. Tapi cukup buat hati girang. 

Harap-harap sedap nasi lemak aunty tu hari ni. 

Love. 

As-salam. 

Saturday, September 19, 2015

SAM

Once more, I was given an opportunity to see pure friendships.  Kasih sayang sesama insan.  Kebesaran Ilahi. 

Babah Sam was just another ordinary name in my FB.  It changed after he had an accident.  He did not survived.  And my newsfeed filled with sweet memories he had with his fellows acquaintance.  Mostly friends.

I knew him more than 5 years ago.  He was a colleague's spouse back then.  I didnt see him often.  But I've cooked once for him. Mee kari for hari raya.  Sampai sekarang masih ingat his comment.  

"Pekat mee kari ni"

And since then my mee kari is not thick anymore.

We spoke only a few words during any occassions.  I keep the distance.  Malu pun ada.  Takut pun ada jugak.  Tapi ye la...  Just like a comment I saw recently.  

"Muka ada garang tapi hati banyak baik"

He was.  Actually.

He has special bonding with kids.  Boleh nampak dalam gambar-gambarnya.  Orang lain bergambar dengan aksi macam-macam.  Dia dengan bebudak.  Orang lain sibuk makan, dia duk main.  If only he had met Alesya, she will love to be around Uncle Sam too.  

Ketentuan Allah sangat hebat.  Sepanjang hidupnya dia menyenangi orang.  Tiada hayatnya, dia amat disayangi..

Rehatlah Sam.  You have had enough.  You have helped so many souls.  You have touched so many hearts.  You will be missed.  Definitely.  

Al-fatihah


Shamudin Teguh dalam kenangan.
As-salam 

Wednesday, September 02, 2015

Pantang

Jangan ler sentuh handphone dan lepas tu tekan ikon facebook atau instagram pagi-pagi ni. 

Memang kerja umah jadik setindan. 

Pukul 10 baru sidai baju. 

Ikan simpan balik dalam fridge. KFC aje for lunch. 

Baju nak gosok, masih belum bergosok. 

Haih....


Dari kiri............. Cepat jalan!!
As-salam. 

Friday, August 14, 2015

Pasar malam

Tak banyak mana pun gerai yang bukak kat pasar malam dekat dengan umah ni.  Lagipun almost everyday ada pasar malam kat kawasan yang berdekatan. So the one near us is not that big.  Space pun limited.  

Jualan pun more to food than clothing, pasu bunga or any of such.  But the best are here.  Nasi kerabu and nasi dagang are the most delicious I've tasted.  Jagung rebus dulu sedap, sekarang kureng sikit. Laksa buyung pun best.  Yong taufu adalah pergh punya sedap.  Ayam dinasour is the best of all!  

Ayam dinasour ni sebenarnya rangka ayam aje.  Tapi nikmatnya adalah yang amat banget.  I dont usually cook heavy stuff in Friday.  Sebab nak kejarkan makanan sedap kat pasar malam ni.

"Hari ni nak makan apa?"

"Ayamlah.  Eh...  Boringlah.  Benda lain la pulak"

"Jagung?  Tapi dah tak sedap sangat.  Nasik kerabu nak?"

"Bolehlah...  Eh..  Yong taufu lah.  Lama tak makan"

"Hmm....  Yong taufu mahei"

"Haaaa....  Beli ajer ler apa yang kita mampu"

Almost every Friday, inilah conversation kami laki bini.  Deciding what to eat on a Friday night -- the only day that we allow ourselves to eat at night.  


Hari diet ke laut.
As-salam 

Thursday, August 13, 2015

Oh!

After sixteen and a half months, there are still teachers send me emails requesting their EPF details. 

Sangatlah muka saya ni wakil EPF gamaknya eh....


Pffttttt....
As-salam


Butter cookies Syafiq

Pagi ni dikejutkan dengan berita kematian Syafiq, anak Mas; classmate dari tadika ke darjah 4 di SRKTM. 

Syafiq memang sakit dah lama. Baru-baru ni masa Mas amik kuih raya memang dia dah kabo Syafiq's condition worsen. Tengok gambar dia pun kasihan sangat. 

Semalam rupanya Syafiq ditakdirkan kembali kepada Penciptanya. Mudah dia pergi mengadap Ilahi. Lepas breakfast, nak rehat. Tiba-tiba dia batuk, dan itulah saat akhir dia.  

Sangat mudah untuk mu, nak....  Kasihan ibu tak dapat nak kata apa-apa untuk kamu. Tapi perjalanan ibu dengan kamu indah kan?  Setahun ibu disisi temankan kamu. Akhirnya kamu pun hanya dengan dia. Alahai nak......  Tabah sungguh ibu kamu. 

Lepas ni kalau aunty buat butter cookies mesti teringat kat Syafiq. Nak-nak pula kalau ada yang nak gambar teddy. Itulah favourite kamu. Setiap tahun. Without fail.  

Syafiq sekarang dah tenang disisi Allah swt. Dah tak sakit lagi..  

Doa kami untuk kamu.
Al-fatihah 

Wednesday, August 12, 2015

Opis

Dah lama tak sebut perkataan "opis". 

So when mak called this morning and asked my whereabout, i told her;

"I'm in the office" 

"Hah?!  Dah keje?"

"Tak laaaa....  Kat dapur lerrrrr" 

Hahahahahahaahah

Gelak besau mak. 


Tak pe mak.  Takpe....  Gelak ye...
As-salam. 

Tuesday, August 11, 2015

Many

To share
Little effort to type


Till then. 
As-salam

Hari malas

Masih bergolek-golek
Kalau ayam laku jugak

Hahahaha

Pantang tangan pegang handphone
FB la
IG la
Cookie jam la
"jap lagi-jap lagi"
Tak sudah-sudah juga

Meleret aje mata ni
Kang terlena lagi payah

Bangunlah!


Ok. Bangunlah ni....  Huwargh..!
As-salam




Monday, August 10, 2015

Sajak

Tajuk Malaysia
Gila susah nak mengiya apa yang diilhamkan
Aman ke? 
Damai ke?
Harmoni?
Bersatu padu?

Ayat penyedap tu mungkin.
Realiti tu jauh lah.

Tabahlah anak
Belasah ajela homework awak tu
Hahahaha


Tidak seperti dulu. 
As-salam

Saturday, August 08, 2015

Imaniya

Sama cantik 
Sama padan 
Moga kekal abadi
Dunia dan syurga

Doa dari lubuk hati
Meriah. Gembira. 
Pasti seronok 

Terselit duka ini

Akur saja mainan dunia
Pengikat darah tiada erat


Tahniah. 
As-salam

Thursday, August 06, 2015

Hari

Semalam bila tak basuh baju, terang benderang harinya. Terik siap. 

Hari ni bila basuh dua loads, terangnya macam nak ajak tarik selimut. Siap angin sepoi-sepoi bahasa. 

Towel, I wash you tomorrow. 


Bersyukur jua. 
As-salam

Friday, July 31, 2015

Demam

8am - belum makan ubat
Kipas nombor 1
Pakai cardigan
Berbungkus selimut
Yet sejuk bukan main


11am - lepas makan ubat
Kipas siling nombor 4
Standing fan nombor 3
Berpeluh basah baju


Moga Allah berikan kesihatan yang lebih elok. 
As-salam. 

Monday, July 27, 2015

Hari baru

RezekiMu kusyukuri
NikmatMu terbaik untuk kami

Yang elok dan terbaik hanya dariMu  


Syukran. 
As-salam

Thursday, July 23, 2015

jumpa uwan

finally!

lepas hantar bebudak pi sekolah, terus gegas ke tanjung malim.  rindu giler weh!

masa awal-awal puasa itu hari, memang asyik teringat kat uwan.  terbau-bau bedak dia.  terbayang-bayang dia bersembang dengan kita.  rasa macam dia ada kat sebelah kita.  alahai..  rasa rindu yang sangat-sangat-sangat-sangat!

tiba aje kat kubur, air mata ni macam automatic turun.  ntahlah apa yang sedihnya.  sepanjang kat kubur pun, i felt as though she's sitting next beside me and talking to me.  sembang-sembang macam kami selalu sembang kat umah dia.  sembang macam dah takde hari besok nak sembang.  

rindunya kita kat uwan.    

uwan was 74 when she died.  panjang umur uwan.  

kalau uwan masih ada, na bawak uwan duk umah na.  uwan boleh ajar na masak lauk best-best.  mesti anak na pandai makan makanan kampung.  takdelah asik nak masak spageti & nugget.  mesti na pandai buat kuih-kuih tradisional.  mesti umah kita riuh time raya kan...?


if only you're still here, beside me...
as-salam  

Wednesday, July 22, 2015

Makan

Kat Kenny Roger's. 

Sebelah ni poster Dynas Mokhtar for a slimming centre.  Slim & slender. 

Tension pulak nak order. 

End up ordering salad and soup. 

Kalo aku tak kurus jugak, siap kau!


Ntah bila nak fab. 
As-salam

Tuesday, July 21, 2015

ziarah raya lagi

Umah Makcik Leha
tembikai - rempeyek - air teh
Punyalah intai umah Makcik Leha nak tengok dia dah balik ke belum.  Pastu dah nampak dia ada, dia kuar pulak dengan sedara dia.  Tunggu lagi.  Dan dia balik, kami pun sibuklah nak pi umah dia.  Tapi sedara dia tak drive off pulak.  Lama-lama, malas dah tunggu.  Pegi aje umah dia.  Tu yang dapat tembikai tu..  Kuih raya dia semua dalam keta anak dia yang akan sampai tengahari karang.  Hahaha!

Umah Makcik Ani
laksa - air oren
Kasihan Makcik Ani kena layan jiran yang tak posa ni.  Hewhewhew..  Bila dia ajak masuk dapur tu, saya rasa macam "eh biasa benor dia ni dengan aku.."  Dah kita ni pun orang duk umah aje kan, masuk dapur orang skang ni dah takdelah janggal sangat.  Redah aje.  Cuma pinggan mangkuk je tak berani basuh.  That's one thing saya rasa susah sikit.  Sebab tanak menyusahkan dia karang.  Mana nak letak pinggan dah cuci, mana nak nak buang sisa-sisa makanan.  Nak pulak saya ni tak gemar basuh sudu & garfu.  Takkan nak bior aje?  Umah mak bolehlah....  Hahaha...

Umah Makcik Lat
kuih raya - air mangga
Sekali datang dengan sedara Makcik Lat yang baru baik dari koma & still in recovery.  Masya Allah.  Besar sungguh nikmat Allah.  Makcik Nina ni koma - due to what, saya pun tak sure sangat.  Sebulan dalam ICU.  Sebulan dalam ward.  Mula-mula vegetable stage.  Alhamdulillah boleh bercakap sudahnya.  Walaupun, kata suami dia; "banyak masuk darah bangla kot, cakap pun dah macam bangla".  Hahahaha..  Cakap dia comel sebenarnya.  Tapi ye la...  Sepatah-sepatah bunyinya.  Macam budak baru mula belajar bercakap.  At one point, she was trying to recall her relatives, and she was unable too; she broke into tears.  We all pun sama.  Sedih sangat tengok dia rasa bersalah tak dapat nak ingat sedara-mara.  Tapi ye la...  Takkan kita nak judge keEsaan Allah swt.  Miracle yang ni pun cukup buat kita kagum dan akur dengan kebesaranNya. 

Anak Kak Ina pulak mulanya sakit asthma.  Keluar dari ICU, after life support bagai, terus tak boleh cakap dan pembesaran pun terganggu.  And she's the only cucu perempuan untuk Makcik Lat.  Alahai luluh hati saya dengar.

Dengar cerita-cerita macam ni, buat saya rasa kerdil.  Begitu Allah nak tunjukkan pada saya kuasaNya dan bagaimana harus kita ni bersyukur dengan segala nikmat kesihatan sebelum sihat itu menjadi kenangan kita.  And most importantly, the support from our loved ones.  Itu paling penting.  Itulah tunjangnya.  Itulah tulang belakang segala kesakitan.  

I hope I'd get one.


Sihat sebelum sakit.
As-salam    

Monday, July 20, 2015

ziarah raya

Umah Cik Ali - done!
air oren, kerepek pisang, kuih raya, rendang pelbagai
pak ali jenis buat listing apa dia buat.  dah biasa katanya.  dia akan buat based on the listing he made.  mana yang dia boleh buat terus, dia buat immediately. kalau tak buat, dia akan evaluate kenapa.  kalau barang takde, dia pi beli.  he wants to stay active.  jogging diumur dah 60 lebih.  hebatlah!  cucu dia adam dan ammar.  ada lagi sorang alesya jugak.  sepesen cucu bapak kita.  kihkihkih.  cik nor nak order kek.  alhamdulillah.

Umah Cik Mahmud - done!
air teh, kuih raya
cik nor tak sihat rupanya.  dah dua tahun.  padanlah tak rajin tengok dia dah.  jatuh langgar katil.  kena masuk skru kat kaki.  dah start lupa-lupa.  umur dah menginjak 70++.  ada bibik datang jagakan.  ada masa dia tido, bibik tido jugak.  ada masa dia tak tido,  bibik tido jugak.  hahahaha..  sayang cik mahmud kat cik nor.  dia yang rasa separuh nyawa hilang.  makan pun dah tak sedap dulu.  cik nor boleh masak.  tapi dilarang.  takut cik nor terlupa tutup api dapur.  alhamdulillah.  moga-moga kasih hingga ke syurga.

Umah Cik Yatim - done!
air oren, kerepek, kuih raya
ada layla, ada azrai - laki dia.  cik ana kurang sihat.  penat benar agaknya raya ni.  jaga cucu lagi.  ni cucu takde, bolehlah bercuti sakan.  dia tanya kalau ustaz boleh ajar amsyar ngaji jugak.  majlis ilmu, memang boleh sangatlahhh...  

Umah Abg Man - done!
air sirap bandung, soto, rempeyek
dah start keje dah depa ni.  wife dia dah start meniaga kat brickfields.  umah dia tu umah sewa.  dah 12 tahun, sewanya masih sama.  best benar.  tapi tahan lah dengan keadaan umah yang uzur.  nak dibeli, tak dibagi tuan rumah pulak.  anak sulung ikut mak berniaga.  angah ada kat umah tadi.  alif nak amik periksa upsr tahun ni.  yaya paling kuruih among them.  tapi paling chubby masa kecik dulu.  mia baru 5 tahun.  tapi besarnya mengalah alesya yang 6 tahun ni.  ingatkan alesya dah tinggi dah.  ada lagi tinggi rupanya.  heheheheheh..  gila sedaplah soto dia!  kenyang sampai ke petang.  agak macam tak malu nak mintak sikit untuk tapaw.  hahahahha...

ini untuk hari ni.  besok sambung lagi.  lepas umah abg man dah tak sanggup nak pi umah orang lai.  sebab dah nak terkucil.  sambung besok pulak.  


menziarahi yang tua.
as-salam

Sunday, July 19, 2015

sembilan

dah besau dah budak ammar farhan ni.  sembilan tahun sudah..  happy birthday budak kesayangan mama!

tahun ni celebrate birthday dengan ipoh's clan.  jumpa uwan ipoh.  sempat jugalah mintak petua goreng begedil.  ha..  kena mintak tau petua orang-orang tua ni...  untuk pedoman di masa hadapan.  cewah..  

tapi rugi tak dapat nak makan banyak.  sebabnyak pagi tadi dah masak nasik lemak sebab hufaidah & family datang nak amik barangan yang diorder.  then beraya lah sekali.  takkan nak bagi kuih raya aje.  orang tu nak berjalan jauh.  so i made nasik lemak.  

we were supposed to make move much earlier because i've promised zura that i'll be there around 12.  sudahnya 2.30pm baru saya bertolak ke umah bapak .  

mak & bapak nak ke umah along.  tapinya mak's clan nak datang beraya.  memanglah saya kata lepas zohor nak bertolak, tapi takkanlah sampai hati sangat saya nak suh dia balik as soon as azan habis.  alohlah...  kebetulan pulak kak ti & kak na went to bapak's house jugak.  jadiknya, sempatlah beraya dulu.  sampai umah along pun dah terlewat.  siap ammar talipon, takut kek birthdaynya tak sampai.  hahahahaha...

pergi umah zura pun dah lewat petang.  kul 6 kot baru sampai.  saing pulak dengan relatives dia.  ramai pulak tu.  saya dahlah sorang-sorang.  tukar uniform masuk dapur sudahnya.  kasihan zura berkejar-kejar sendiri kat dapur tu.  memanglah maid ada.  tapi depa pun berkejar-kejar juga.  sudahnya 10.30 baru bertolak balik umah.  

singgah pulak columbia hospital sebab adam demam panas.  batuk tak henti dah dekat dua minggu.  dapat antibiotik, ubat selsema & panadol.  tak kebah juga dalam 3 hari, kena datang balik.  hai lah anak mama sorang ni...  demam rambut panjang agaknya..  heheheheheh..


beraya bagai nak rak!
as-salam  

Sembilan

Today, nine years ago; was the last time I spoke to ayah. 

If he's still alive today, he'd be the main reason I enjoy going back to Krai. 

Penuh rahmat birthday Ammar tahun ni. Hujan tak berhenti dari semalam hingga pagi ni.  

Yes. Di kala I rajin basuh kain. 😭😭😭


Al-fatihah
As-salam


Saturday, July 18, 2015

Parkir

Tadi kami keluar pi kedai.  Bila balik tu, ada satu kereta parking depan umah kami.  Memula kami honk.  But since we managed to park our car under the porch, we let the pakcik enjoy the minum-minum at our neighbour's house.  Hari raya ni, toksah nak berkira sangatlah.......  

Petang tadi pulak, abang dan adik main kat bawah porch.  I pun sajalah nak pi intai depa.  Alih-alih ternampak ada satu kereta putih parking depan rumah.  

"Keta sapa tu, Dam?"

"Dont know.  But the pakcik say if we want to go out, call lah"

"Mana nombor dia?"

"Dia tak bagi pun...."

Eh-eh..  What la...

Ok.  Tak kisah.  Bukannya kami nak ke mana pun.  I went inside.  

10 minutes later, I went out again to check on the kids.  Aik...!  Keta dah beralih depan umah jiran.  
Ini adalah funny.  In the first place, depan umah jiran tu kosong lontong, yang dia nak parking jugak depan umah kita ni ha, pasaipanya?  Apa yang best sangat parking depan umah orang ni?  

Pernahlah satu masa ketika itu.  My friend came to visit.  Kebetulan the neighbour's friend came to visit too and they parked infront of my house.  They were chit-chatting at the car.  So, my friend injaklah ke depan, dengan harapan they will move a little bit so that she can park infront of my house.  They ignored!  Uih..  Paneh hati makcik.....  So, I had to tell them off lah.  

"Boleh parking ke depan sikit?  Kawan saya nak parking depan rumah saya"

Then only they moved.  Dengan jelingan, okeh?  And yet, parking depan umah dia adalah kosong lontong.  

Maybe sebab depan umah saya ni ada tiang lampu.  Sedap sikit nak bersidai.  Boleh.  Sidailah sampai lebam.  But spare some respect to tuan rumah, cannot izit?


Farkinglah you!  Oopps!
As-salam  

Satu hari di hari raya

It was a little twist yesterday. I didnt get to visit uwan jiah. But instead I celebrated hari raya with nenek and kak aroh. Those yang pi balik tanjung malim pun tak dapat beraya habis sebab mak uteh acum pi beraya. Depa pi umah uwan cik je. Mmmm.....  Dia aje yang tinggal among uwan's siblings after opah usu's passing.

Pinggan VIP pun tarak this year. Mak dah kidnap bawak balik gapi. Hahahaha....  Bekas kuih raya pun dah tukau hak plestik. Itu pun mak kata kena baling dengan mika. Imagine if it's the usual bekas kuih yang kaca tu?  Woohooo.....  

Well....  Nothing much this year.  Raya dengan mak uteh. Then to Nita's where I got to meet pembeli-pembeli kuih raya I. Hahahaha..  

Then to Kak Tuty's. Mujur nampak fb dia beraya di KL. Yang lain-lain tak dapat dikesan lagi. Hehehe..  

Raya continues today -- with more baking. Alhamdulillah rezeki Allah swt tidak putus untuk kami sekeluarga. 


Perut sudah berputar. 
As-salam

Friday, July 17, 2015

Pagi raya

Kuih raya masih dalam bekas aiskrim.  

Dapur masih kecah dengan barang baking. 

Dapur orang lain dah bau rendang. Dapur I masih bau cookies and cakes. 

Mata separa tutup. 

Baju bebudak tak basuh lagi. Harap basuh dan gosok untuk pakai hari ni saja.  

Kain sebakul belum lipat. Yang dah lipat belum masuk almari. 

Bekas cili sos masih di depan tv. Bertuah betul si Adam ni. Dah suh alih dah tadi.  Hishhhhh!  

Keta still comot. Kesan tidak basuh.  Nothing to elaborate. 


Gembira raya!
As-salam. 

Rindu

As of now, this moment; belum dengar takbir raya. 


Ntah kenapa.
As-salam 

Thursday, July 16, 2015

Malam raya

Masih mem-baking

5 brownies
1 plain butter cake
1 butter cake with buttercream
1 VSC


Besok raya wehhh!
As-salam

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN 

Ce-cite

Encik suami kata dia minat Tom Hanks.

Tapinya......

Banyak-banyak movies yang dia downloaded, asyik-asyik muka Leonardo DiCaprio. 

Tak mungkin dia tak kenal muka Tom Hanks, kan?  

Haaa-haaaa kantoi...!

Hahahaha


Tunggu titanic.
As-salam

Wednesday, July 15, 2015

Kawan

If not because of this one friend, I would be acting moody with my G buddies yesterday. 

If not because of this one friend, I'd be wondering if I had crossed the line. 

If not because of this one friend, I wouldnt know who are my FRIENDS. 

Allah sayang saya. Sebab tu dia kasik saya kawan-kawan yang appreciative dan supportive serta hargai nilai friendship. Dia tunjukkan saya siapa yang boleh dibuat kawan; siapa yang wajar saya jauhi. 

Kasih sayang Allah tu luas. Kita aje yang selalu kata Allah tak sayang kita. Nilai kasih sayang sebenarnya tak bertepi. Kita yang patut bijak hargai.  


Aduh sayang...
As-salam. 

Tuesday, July 14, 2015

Ease

Sekarang saya mampu senyum. Lebar. Ear to ear. Perlis to Johor. 

I thought I was wrong.  I thought I was incapable of delivering my idea. Happened to be I was in a communication with an idiot.  No wonder he was unable to digest the simplest explanation. Masalah pencernaan kritikal. 

Thank you for whom had made me smile. 

I spoke to Nit. I told her, if you're a pencuri; YOU ARE the pencuri. It's not THE Indian is THE pencuri. 

You're my best friend because of whom you are. Not because of the bangsa or agama or kaum you were born with. 

Senang, kan?


Why complicate? 
As-salam

Kecik besar

Argument saya senang. Kenapa libatkan bangsa?

Kalau yang bodoh tu diri sendiri, kenapa kena salahkan bangsa lain?

Kalau yang bangang tu diri sendiri, kenapa nak tuding jari kat orang lain?

Ko makan, ko kenyang.
Ko lapar, ko nak salahkan megi habis? 

Come on la....  

Isu senang. Kenapa isu perkauman?  Hakikinya diri sendiri. 
Tuding pada diri sendiri. 
Acukan jari pada diri sendiri. 
Talk to the mirror. You will know how ugly you are. 

Ego kan?  Tak boleh dibetah. Mesti dipatuhi. Mesti diangguk. 

Sorry. You have proven yourself to be otherwise. 


Respect no more. 
As-salam



Hei

Bila berkata, gunalah akal.

Macam-macam mana ko nak pertahankan apa yang ko rasa betul, biarlah berlandaskan apa yang betul juga. Biarlah adil dan saksama. Biarlah sama tinggi dan tidak terjongket. 

Worst when you poked personal matter into a discussion.  Mengundang masalah tu bhai. 


Alangkan duit raya pun kita asingkan.
As-salam. 

Orang biru

Saya suka baca satu statement ni:

"Yang salah bukan bangsa. Yang salah adalah pelaku"

Betul kan?

Yang paling interesting adalah tukang kompang. Macam dia ada kat tempat kejadian. Worst, bercerita macam dialah mangsa/pemangsa. 

Gah dengan 13 Mei. Itu kalau sejarah berulang. Kalau otherwise?  Bercita-cita nak mati syahid lettew..  

Kalau setakat berani depan tuk-tak-tuk-tak atas keyboard, rentikan sajalah.  

Malaysia tak perlukan orang macam kamu. 

Malaysia perlukan orang seperti saya?  -- saya tak kata....  

Sebab saya sedar saya cuma warganegara Malaysia, berbangsa Melayu dan beragama Islam; yang cuma menumpang di bumi Allah swt. 

Saya tak petah nak jadi keyboard warrior. 
Saya tak gagah nak menentang orang. 

Hak saya cuma di bahu kanan kiri. Milik saya cuma yang bertanah 7 kaki dalam. 

Saya cuma mampu menyokong apa dan siapa yang saya rasa worth and deserve. 


Pakpung pakmustape. 
As-salam  



Monday, July 13, 2015

Kau

Nak laung kebenaran, biar yang benar-benar. Tulen. Sahih. 

Jangan bikin malu. 

Jangan jadi tong kosong. Berdengung banyak harkat. Apa pun tak jadik. 


Aman apasalahnya?
As-salam

Sunday, July 12, 2015

Keputusan

Nanti kalau sakit hati, dosanya dia mudah. Saya forgiving. Immediately boleh write off. 

Macam mana pula dosa saya yang ibarat tak redha dengan ketentuan Allah swt?  Selagi hati saya berdetik mengenangkan apa jadi, selagi itu dosa saya menghambat. 

Kerana ia kecil, kerana itulah pedihnya cengkam.  


Ditto. 
As-salam. 

Tuesday, July 07, 2015

Assistant dah sampai

Yeahu!

Alhamdulillah.

Kuatkan semangat.  Bangkit dan mara.

Cewahhh...  Dah macam asekor nak peregi berperang pulaknye..


Uli dan bakor.
As-salam.

Monday, July 06, 2015

Panik ke?

Assistant saya sakit muscle. 

Kuih raya banyak lagi nak nak kena buat ni. 

Petang karang satu lagi assistant sampai. 

Tak yah panik dulu kot eh?


Berdebar je dulu. 
As-salam. 

Sunday, July 05, 2015

Sekolah

Tiba-tiba pagi ni risaukan persekolahan alesya. 

We registered at CBN. Tapi chance is slim lah. And our second choice was sama sekolah dengan abang dia. 

Location, of course sekolah abang wins. But environment, I'd prefer CBN. 

Bukanlah sekolah abang tu tak bagus. Tapinya, when you heard stories; you jadi takut. Nak-nak special ones like alesya. 

Oh well...  Semua anak pun special. Ye tak?  Hmmmmm.....  


Worry and afraid. 
As-salam

Saturday, July 04, 2015

Samset

Itu hari..... Saya masak sup ayam.  Tapi saya tak berapa nak makan sup tu.  Jadi saya panaskanlah samset*.  Amik satu sudu kecik je. Gaul dengan nasik. Makan sekali dengan timun.  Kejap lagi adam kata "mama!  Ur face is red". 

Hahahhahah...

Besok paginya beronar perut saya. 

Inilah pengalaman orang tak makan pedas. ☺️

*samset adalah singakatan untuk sambal setan; iaitu sambal ikan bilis dengan cili api. Kaw-kaw punya pedas. 


Tak pedas tak sedap pulak.
As-salam


Friday, July 03, 2015

spelling part ii

ring..  ring..  ring..

"mama.  it's me.  asya"

"hi asya.  how's your school today?"

"good.  mama..  i got another big star for my spelling today"

"you're getting better and better, asya.  good job!"

"thank you mama"

words were:  kapal, sampan, kapal selam, kapal layar -- i forgot the other two.

she's good, eh?

alhamdulillah.  syukur


ini cerita hari rabu pula.
as-salam

Ini teguran

Dalam banyak-banyak menteri yang dilantik ni, tak de yang boleh bagi statement membina sikit?  

"Kalau tanak bayar tol, jangan lalu hi-way"

"Kalau sayur mahal, tanam sayur sendiri"

Apakah?

Ok.  I know for a fact, these could be the words of the media themselves.  Interpretation yang mudah bila menteri suggest kita tanam sayur sendiri untuk mengelakkan perbelanjaan besar.  Which is good actually.  But when it was put as such in media and grabbed attention of rakyat like me and you, we have nothing but tepuk dahi.  Kan?  

Worst if statement was recorded verbatim.  Tangan kat dahi lagi, now lopong mulut pulak.  

It is as though artis pakai seksi-seksi, then upload kat IG.  Kena bash up dengan followers.  Pastu dia bagi komen "tak suka, jangan follow"

What laaaa....?  

Kita sayang.  Sebab tu kita tegur.  Baik menteri, baik artis.  Semua pun rakyat Malaysia.  Tak kisah bangsa apa, agama apa sekali pun.  

Cakap la elok-elok.  Nak naikkan marah orang buat apa.  Bila tegur tu, take a second or two to reflect. Kalau elok, buat sempadan.  Yang nak menegur ni pun, tak payah la nak sarcastic sangat.  Dah macam dia aje yang betul.  Kalau dia kena tegur, moncong pulak.  Hahahahah.. 


Manusia kan kita ni?
As-salam

spelling part i

ring..  ring..  ring..

"mama.  it's me.  asya"

"hi asya.  how's your school today?"

"good.  mama..  i got big star for my spelling today"

"good job, asya"

"thank you mama"

words were:  ship, boat, ferry, tanker, submarine, yacht.

i really thought she would sangkut at submarine.

alhamdulillah.


itu cerita hari isnin.
as-salam

Thursday, July 02, 2015

Keguguran

Bukan saya. Kawan saya, Onie. 

Baru 2 bulan.  

Macam baru je nampak perut dia boncet. Dah kempis balik.  

Tabahlah Onie.  

I had the experience. Before Alesya was born.  

Doktor pun kata. Sometimes it's not you. Sometimes it's the baby. Mungkin baby tak boleh form perfectly. So dia discharge dirinya sendiri.  

Kejadian hak Allah. Kita mana tau, kan.... Fikir yang positif. Setiap satu ada baik buruknya.  


Biar keguguran, jangan sengaja dibuang. 
As-salam. 

berjaya diselamatkan

alhamdulillah.

ameen.

jangan main pintu pas ni.


har-har-har-har
as-salam

terperangkap

dalam bilik sendiri.

tombol pintu rosak tak leh bukak.

kita tengoklah camne nih..

camno nak berbuka?

jengjengjeng..


mujur bukan anak-anak.
as-salam.

Kerana

Ego

Kau sakiti

Aku. 

Ok.  Fine. 

Aku tak mau sakit hati.  
Aku tak mau rasa dilukai.

Aku mahu redha. 
Kerana ini dugaan Allah. 

Kau

Aku maafkan. 


Nyah!
As-salam

Wednesday, July 01, 2015

Waktu berbuka

Dengan mak dulu, by 7.15 dah sibuk-sibuk kemas meja, susun pinggan, bancuh air, pelbagai-bagai lah.  Jadiknya bila nak berbuka tu jadi family event.  Kecoh riuh.  

Kalau berbuka kat umah uwan dulu lagi best.  Bentang kain samprah kat tengah umah. Panjang.  Lauk uwan buat dua set. Lagi riuh.  Masing-masing nak carik port cantek.  Selalunya depan makanan favourite lah.  

Zaman la?  Masing-masing sibuk dengan gadget sendiri!  Pathetic lah weh!

Mungkin orang lain tak kisah.  Tapi saya kisah. Saya tak suka.  Dekat meja makanlah nak main segala gadget.  Macam tak reti nak hormat rezeki yang terhidang.  Kadang-kadang bila saya pegi makan kat luar dan nampak family yang cenggini, saya rasa kasihan sangat. Rugi wehhh!  You'll never know if the person next to you would soon gone.  Cakaplah dengan dia.  Tak payah besok-besok nak update status "aku rindu sama kau". Peluang Tuhan dah bagi.  Grab!

Masih kecewa.
As-salam

Dah satu julai

Pantas masa berlalu. 
Masihkah kita leka?

Ya Allah!  Jauhkan kami dari kealpaan dan kepapaan iman. 


Ameen. 
As-salam. 


Tuesday, June 30, 2015

Fenat lah...

1 rainbow cake. 
1 choc chips cookies. 
1 brownies. 
1 birthday hamper. 
14 sets pretzels. 

Done. 
Now delivery. 


Nak berlunjur kaki pulak. 
As-salam. 

Sebenarnya

Pi dapur ni sebab nak pi toilet. 

Tapi sempat basuh pinggan. 
Tengok listing cookies. 
Minum air.
Main fb. 
Tengok instagram. 
Update blog. 
Pikir nak masak apa buka besok. 

Tak sedar diri lagi 4 jam nak bangan bersahur. 

Huahuahuahua...


Nite-nite.
As-salam

Masih berjaga

Tengok listing order kuih raya.

Alhamdulillah. Rezeki bertambah di bulan mulia ni. Moga agar rezeki ini diberkati dan dirahmatiNya. 

Pagi ni buat trial run. Prep butter cookies. Baked blackforest and choc chips cookies. Lengoh segala anggota badan. Nampak benar hakak dah berusia. Hahahahahah. 

Kena gigih lagi ni. Alhamdulillah setiap hari ada aje penambahan order. Encik suami dah pesan. Amik mana yang mampu aje. Tapi dia lupa gamaknya....  Bini dia ni payah turn down request. Dah acaner......  Dengan dia sekali la kena turun dapur. Hahahahaha..


Baik buat cookies dari buat dosa. 
As-salam. 

Monday, June 29, 2015

Syed Azmi

Saya suka baca nukilan dia. Experience and his thought. 

Enough said. 
As-salam. 

Diva ke kau

Sekesian-kesian saya kat anak 5 tahun yang dikhabarkan didera; kasihan lagi saya pada keluarga diva yang tak tentu hala tersebut.  Mak dia dah pakat tebal muka gamaknya...  

Bhai...  Bulan puasa ni. Bulan mulia.  Habis semua orang kau nak hanjingkan. Sudahnya malu sendiri. Apa barang nandos wehhhh......  

Ok. Aku pulak kurang pahala. Hehehee..


Who let this one dog out?  
As-salam

Sunday, June 28, 2015

Nasi dagang

Adalah satu kejayaan!  Horey!  Hahahahaha...

Pakai periuk noxxa amway tu jer. Half an hour prep termasuk finished product. Sedap tak leh kata la. Ammar tambah 4 kali okeh...!!  Siap pesan "mama...  lain kali bila ammar berbuka kat umah atok, mama masak nasi dagang lagi tau". 

Jangan dengki lebih sangat ok.  Bakat semula jadi. Nak buat macam mana. Campak-campak jadi cekodok. Campak lagi jadi nasik goreng. Campak lagi dan lagi kena bukak catering la I lepas ni.

Hahahahahahahha!


Berangan kan free....
As-salam

Petang ini rumah sunyi

Sebab??

Remote tv yilek. 

Sebab??

Sukaaaaaa sangat biarkan tv tu takde penonton. 

Nah!  Rasakan.  Dah berapa banyak kali dah tegur.  Hari ni malas nak cakap dah.  I just took the remotes and hid it away. 

Hint:  Sapa nak tengok tv, pi bersihkan atas fridge tu dulu. 


Best tak?
As-salam. 

Berbuka puasa

Onie & Olie datang berbuka kat umah semalam.  Best wo!!

Onie datang dengan 3 orang anaknya. Olie datang solo. 3 adults with 5 kids. Havoc umah. Mintak-mintaklah neber tak bengang. Hahahaha..

Depa ni kawan masa I sekolah rendah. Yang jadi rapatnya sebab kami sebaya.  Errr...  in the sense of ketinggian. Hehehe...  

Nothing beats the joy we had. Bila dah mak-mak ni, cerita tak lain lah. Kisah anak-anak aje. Since we just had parents-teachers meeting, so our main topic was children's grades. 

Haih...  Nak mengeluh pun susah. Nak kesian pun susah juga. Kadang I terfikir, orang kementerian ni cannot think straight ke?  Budak seawal 10 tahun dah dibeban dengan subjects yang heavy. Science is ok. As it will develop analytical and innovative mind. Sejarah?  Boring oi!  Kita yang form one belajar sejarah pun rasa bosan. Apa lagi budak darjah 5. Come on laa...  Rasa macam desperate move aje. Personally, I think learning sejarah requires a mature mind. At least kasi chance budak-budak faham kepentingan sejarah dalam subjek pelajaran mereka.  


Baik main omega. 
As-salam. 

Saturday, June 27, 2015

Baju raya

Untuk Adam dengan encik suami - dah pi tempah. 15/7 baru nak amik. Agak-agak sempat pakai ke pagi raya?  Hmmmm....

I'll be wearing the baju that I bought to attend Onie's sister's wedding. Pakai aje mana yang ada. Usah membazir. 

Adik punya aje belum ada lagi. 


Kami kaler brown. What's yours? 
As-salam. 

Geram nih

Tapi sabar eh.... Sabbbbbarrrrr banyak-banyak. 

Marah pun malas. 


Sendu. 
As-salam. 

Thursday, June 25, 2015

Kuih raya mode is ON

Next week bermula episod kerja keras. This week lek-lek je... Tapi lenguh jugak tangan uuiii...

Semoga projek kuih raya ini berjaya. Insya allah. Amin. 

Tido lah sat. 


Ngantuk is the eye.
As-salam

Wednesday, June 24, 2015

Solat dengan alesya

... adalah sangat tidak kusyuk!

Hahahaha...

One time, she did "psst-psst-psst-psst" sound. Macam kita la kan.  Ada bunyi-bunyi bacaan tu.  Ok. Mama dah senyum-senyum. 

Pastu, dia tukar bunyi pulak.  "Glup-glup-glup-glup". Hadoihhh!!  This time memang dah nak gelak. Kecik-besar-kecik-besar dah mata tahan gelak.  

Ada sekali tu pulak, I can see she was making the duck mouth. Dia kan solat kat tepi. Jadik boleh nampak la dia muncungkan mulut dia tu.  

Geram betul dengan budak sorang ni...!  Aduh lah anak.  Penyeri hidup betul! 


Forever in love.
As-salam. 

Tuesday, June 23, 2015

Bekas kuih

Saya pi coket beli barang untuk kuih raya tadi.  Why coket?  Sebab nak tolong orang kita meniaga.  Baik tak i?  Hahahaha...  

I saw somebody posted something like "jom kita beli kat kedai ni. Harga murah. Tolong orang melayu". I pun tergerak hati, pegi lah. 

Tidaklah murah sangat. Malahan mahal sikit daripada kedai yang saya biasa pegi. Frust juga.  I could get an extra bekas from his shop, to be exact. 

So, to go back and purchase from him -- mungkin tidak.  Biarlah nak kata i takde semangat nak tolong bangsa sendiri. I need to be thrifty in my spending too.  

"Harga masih sama dik. Cuma tambah GST saja". 


Come on lah bang!!
As-salam. 

Monday, June 22, 2015

Status FB

Tiap kali saya nampak orang komen status ilmiah atau politik, atau senang kata status orang yang "dikenali"; dan komen itu sangat sinikal dan bodoh sangat ideologi dan penulisannya- saya akan pegi ke fb empunya komen. 

Boleh kata 90% kerjaya mereka adalah TLDM, which stands for tidur, lepak dan makan. 

Atau; pengajian mereka adalah di "tak pergi universiti" atau "universiti bapak aku". 

Saya akan senyum sinis. 

Funny-lah you.  

*sigh*


Funny I am not, sometimes.
As-salam. 

Puasa ke 5

Makan dominos. Hahahaha..

Tewas juga dengan azam tanak membeli makanan luar. 

Hari ni penat habis. Kelam kabut berpikir. Patut cookies buat 4 sets, I buat 2 sets aje. Pastu habis konsentrasi. Kacau sungguh.

How to face many-many orders next week nih...  Omai!  Omai!  Omai!  

Panik dah ni....


Loves.
As-salam. 

Sunday, June 14, 2015

Harap

Jika harapkan jaya
Takut hati riak dan bangga

Jika harapkan kaya
Takut diri angkuh dan leka

Haraplah pada kasih
Insya allah
Sayangnya tidak bertepi
Yakin 

As-salam
Feeling so much loves!

Sunday, May 10, 2015

Tas tangan

Rasa macam nak ke Paris ke London ke, beli handbag; pastu balik.

Apenye yang gilerr....  Hahahaha

Kritikal woih..  

Bila tengok IG orang jual handbag, teringinnya la nak beli.  
Tengok yang ni, "macam mahal". 
Tengok yang tu, "eh murahlah.."  
Tertengok pulak yang lagi satu, "pasaipa dia lagi murah"

You know what I mean?  

Semua kata original.  Authentic.  But, I am one who do know how to tell one's authentication.  So how, brown cow?  

Gigit jari ajer lerrrrr....

Saturday, May 09, 2015

thirty seven

Allah can screw my plans on any 365 days available on the calendar.  But He chose to do it today.  On the day I turn 37.

Nothing but sadness and disappointment.

*sigh*

On this day I wish to look on the flip side of it.  Building up better me.

Insya Allah.


Loves.
As-salam.

Wednesday, May 06, 2015

Bagus juga..

I dont have to witness your immaturity

I dont have to see your stupidity

And most of all, aku tak payah share dosa kau!

Hahahahahaha

Alhamdulillah. Syukur aku padaMu, ya Allah. Sayang sungguh pada hambaMu yang satu ini.  

Loves. 
As-salam. 

Friday, February 13, 2015

Kawan

Tadi jumpa kawan lama. 
Kawan dari sekolah rendah kebangsaan taman melawati. 
Farah dan Azra. Sham kensel. Ada meeting katanya. 

No words could describe my feeling. 
Ini kawan-kawan dari darjah 1 - 4. 
Seronok habisan. 

Nak jumpa ramai lagi. 
Insya allah. 


Loves. 
As-salam. 

Tuesday, January 27, 2015

Perasaan

Bila rasa gagal, bangkitlah 

Bila rasa kecewa, tawakallah

Bila rasa gembira, bersedekahlah

Bila rasa syukur, ucap Alhamdulillah.  


Loves. 
As-salam. 

Sunday, January 25, 2015

Cekodok itam



Wife:  sedap?
Husband:  hangus

Tapi itu la satu yang tinggal untuk wife dia..  

Husband:  gorengkanlah yang putih-putih sikit untuk i
Wife:  tapi i suka yang itam-itam
Husband:  ha..  Sebab tu lah i kawen dengan you.  I suka yang putih-putih
Wife:  Ooo..  Patutlah i dapat yang tanned

Hahahaaha...  


So much love.
As-salam. 

Saturday, January 24, 2015

daftar

akur sajalah
mengalah salah
biarpun diam
hakikat nanti tewas
tiada guna bertanding
biar pun benar itu hak

jengkel
layankanlah
apa perlu menongkah arus

riwayat terjungkit
tapi tak pernah diratakan
apa nak buat
nasib badan

pernah bising itu kuasa
lama-lama bingit
yang indah cuma dimatanya
kamil dihatinya
hakiki tidak dipeduli
senget pun tak apa

berpalinglah
supaya tidak terpalit rasa dosa
label itu mudah
jahat

biarlah kerdil itu aku


loves.
as-salam

Thursday, January 22, 2015

Panas!

Pagi ni saya bertekak dengan kerani sekolah adam.  Sebabnya, Adam had been released early yesterday and last Friday.  So, saya nak tahu if there had been changes on the school hours.  

First dia kata "puan jangan compare dengan last year" 
Jadi saya kata, "saya tak dapat apa-apa information.  Jadi saya ikutlah routine last year"

Mungkin dia tak paham apa saya kata because she replied "sukahati puanlah nak amik anak pukul berapa. 12 atau 1230."

Ewahhhh.......

It's not the matter what time i want to pick up my son.  It's the matter of what time the school releases the students!

Fortunate that PKHEM took over the phone call and explained the whole situation.

Notice was posted at the guard house.  Mana laaaa parents drive thru macam saya ni baca.  Harap anak baca pun tidaklah.  Dia tak tunggu saya kat situ.  

The only notification was that pagar sekolah akan ditutup pukul 745 pagi.  Tidak pulak dikata pasal balik sekolah hari rabu dan jumaat.  

Mendidih juga darah pagi-pagi.  Haih....  


Loves.
As-salam. 


Wednesday, January 21, 2015

Laluan bas

Ada masa uwan sakit dulu, dia mintak saya dengan encik-nget bawak dia pegi klinik. So, saya pun mintakla dia tunjukkan jalan.

"Terus"
"Masuk kiri"
"Simpang tu nanti ko masuk kiri lagi"

For a while, saya rasa apalah yang lama sangat ni...  Takkan jauh sangat klinik dia. 

Bila dah sampai klinik tu, barulah saya perasan..... Laluan yang dia tunjuk tu adalah laluan bas.  Manalah ada bas ikut shortcut, celah sana sini.  

Kalau nak ikutkan, 15-20 minit dah sampai dah klinik tu.  Laluan bas punya pasal, dekat 40 minit jugaklah perjalanan kami.  Hehehe...

Al-fatihah untuk Uwan. 


Loves.
As-salam. 

Tuesday, January 20, 2015

Nenek

Bukanlah nenek saya. Saya tumpang nenek sherry je....  Uwan jiah left me 11 years ago and uwan endon couple of years back. 

Nenek as i fondly call her is another beautiful soul. Kalau saya datang bertandang ke rumah jalan 7, rajin benar nenek melayan. Makan, minum, bersembang. Nasik dagang adalah the best!  Air tangan orang tua kan....  Sedap-sedap belaka. 

Nenek uzur sikit sekarang ni.  Age is catching up. Saya pun asyik bertangguh nak pi visit. Sebab dah duduk jauh. Di denai nun dihujung alam. Jadinya lambatlah sikit rombongan cik kiah nak sampai.

Rezeki nak visit nenek came about two weeks ago. Ada birthday party di kota damansara. A day before birthday party di sg buloh. Tapi dah malam sangat. Tak eloklah pulak. 

And so we went. I was already informed that nenek may not remember me. So i came prepared.  

"Nenek ingat kita?"
"Sapa ni?"
"Anna. Kawan sherry"
"Ingat. Nenek ingat anna. Kawan sherry"

Mata saya dah berlinang. 

Then came mak sherry. 

"Chek (panggilan to nenek) ingat dok sapo ni?"
"Ingat!  Suhanna.  Kawan sherry" 

Lagi rasa nak nangis!  

I did not mention my full name and yet she remembered it. 

Alhamdulillah.  

Saya doakan kesejahteraan nenek dunia dan di akhirat. Semoga Allah swt permudahkan segalanya untuk nenek. Saya sayang nenek. 


Loves. 
As-salam. 

Monday, January 19, 2015

makcik

"keluarga napsiah?"

"hah?  zura mana zura?"

"bukan.... nama my mom rohani"

fuhh... lega...  well...  short lived lega basically.  mak zura passed away peacefully after an hour of my last visit.  seeing her body strapped with all the tubes and crossing wires, i was completely lost of words.  for somebody whom had been chirpy since the first time i saw her, makcik was not as whom i knew.

lying with life support, irregular heart beat & blood pressure level, and a blood dialysis machine by her side.  it wasn't a nice scenery at all.  alhamdulillah.  syukur kepada Allah swt whom had given me the opportunity to be with makcik at the edge of her last breath.  syukur juga with the ease of her passing.

nah...  i'm not attached to makcik.  i saw her only when i had the chance to visit zura at her home.  itu pun kalau kebetulan dia ada dirumah.  but her soul was so beautiful.  she has touched so many hearts. siapa sajalah saya ni...  but she made me feel warm and welcome.  she made me feel a part of her family.  she made me feel as beautiful as she was.  

i will miss her.  missing her laugh and smile.  missing her nice words and stories.  

al-fatihah buat makcik rohani.


loves.
as-salam.

    

Friday, January 16, 2015

Homeworks

Ayah amik Alesya from school today.  She called.

"Mama..  I had fun at school today"
"Great!  What did you do?"
"I played with my friends.  And I have homeworks"

-- she sound soooo excited.  I was like biar benar dia ni..

Okay la..  Let see how her homework goes...  Mintak-mintaklah something that she likes to do.  With her former school, she was beyond reluctant to do.  One - benda yang sama.  3 buku pun, semuanya benda yang lebih kurang sama.  Two - she couldn't understand how to do her homework.  The homework required her to read the passage.  How can that be, when she's unable to read yet?  Reading class pun tak start lagi.  How's that lah?

Tahun ni, I nak bersungguh tengok homeworks anak-anak.  Past few days, I have been sitting down with Adam, assisted him with his homework.  If pictures require story lines, I'll ask him to look at the pictures and tell me what he saw.  Try asking him to look beyond what's there.  Math homeworks - I buat satu-satu.  Biar dia paham.  With English, I ask him to look into dictionary.  No more "mobile mama dictionary".  I checked one by one.  Punctuations, spellings, grammars, huruf besar kecik.  Lines pun kena buat banyak kali.  Hahahahah! Parah Adam buat homework dengan mama.

I will also make an appoint to check buku apa yang dia masukkan.  Check jadual dengan dia.  Make sure he brings the right books.  Buku nota/conteng kena ada satu.  

Wow.  Tambah hats lagi ni.  Cikgu pulak.  Auditor pun ada nih.  QA Officer pun macam ada sikit-sikit.  Hahaha!


Loves.
As-salam.


Thursday, January 15, 2015

Fly high

"Teacher, she is a reserved person"
"Mommy....  I'd rather say she's an observant"

Of course she is!  Why didn't I see that?

Mama's going to let you fly, my little butterfly.  Reach the sky, darling.  And you'll know that mama will always love you.



Wednesday, January 14, 2015

Hilanglah.....

Dua tahun lepas, saya kehilangan.  Barangan yang nilainya bukan pada ringgit.  Tapi lebih pada nilai sentimentalnya pada saya.  Pemberian encik-nget, ma, kak sah, mak dan lain-lain. Pemberian yang bukan hanya untuk saya, malah ada antaranya hak Alesya.  

Over the months and years, saya sangat bermohon supaya Allah tunjukkan saya siapakah dalangnya.  Saya berdoa agar balasan setimpal adalah semoleknya. 

Isnin lalu, saya dengar siaran Ustaz Mohamad Abdullah Al-Amin.  Antara katanya, mungkin apa yang hilang itu, bukan hak kita.  Mungkin apa yang diambil itu, tidak dizakatkan sebaiknya.  

Saya rasa kerdil. Kecil.  Mini.  

Saya selalu pohon apa yang saya mahu. Sebab saya rasa saya perlu ada.  Saya minta apa yang saya hajati, yang saya rasa hak saya.  Tapi, saya lupa untuk akur, tiada apa hak saya; kecuali iman dan agama saya.  

Immediately, saya rasa redha akan kehilangan.  

Insya Allah.  Kehilangan saya akan berganti.  Mungkin lebih baik?  Siapa tahu....

Loves. 
As-salam 

Tuesday, January 13, 2015

Rutin bermula..

Penat siut!  Hahahahahaha....

But coping well la...

This year, memang full time driver. Hantar adam. Hantar adik. Hantar encik-nget tu sekali. Pastu amikkkkk pulak dema-dema tu.  Wahhh....  

Balik, masak. Ngemas. Jemur-lipat-gosok kain. Baking lagi. Perghhh....  Stok isteri multi-tasking la gittew. Kehkehkeh...  

Setakat duk umah menong aje pun bosan. Ye dak?  Pantangnya, jangan bukak facebook. Memang semua delay. Procrastination starts. Hehehe...

Insya allah. Semua yang indah itu dari Allah swt. PerancanganNya adalah terbaik. 

Loves. 
As-salam. 

Saturday, January 10, 2015

Makang-makang

Dua jemputan hari ni. Tengah hari kenduri kawin Iwang. Kawan di ISKL. Malam ke birthday party Divanita - anak Nit. Hehehe...  

Tengok theme birthday anak Nit, terasa macam tengok cermin aje. 

Bezanya cuma, gendut Olaf hingga ke kaki. Gendut kita kat perut je. 

Uwaaaaa!!!  

Thursday, January 08, 2015

Hujan

Ngantuk dibuatnya. Time-time gini, jangan nampak bantal & tilam. Memang lena. Silap-silap berbantal lengan pun best. 

With the recent tragedy, takut jugak dengan hujan ni.  Masa kecik-kecik dulu best aje mandi hujan kat depan umah tu. Nowadays, mau pikiaq tiga pat kali kotnye. 

Banjir di Kelantan involved umah #694 juga. Syahdu tengok keadaan rumah yang bergelimpangan dan tidak bermaya. Sayu lagi memikirkan belum ada rezeki untuk kami pulang dan menguruskan pembersihannya. 

Rumah yang tidak pernah naik air, naik hingga ke tulang atap. Mungkin lebih. Kami tak tahu.  Boleh bayangkan saja & buat comparison dengan umah mek sebelah melalui gambar whatsapp.  Macam mana kami tengok gambar-gambar lain yang dikongsi di social medias; tiada yang kurang pada #694.  Rumah Mama Oh sebahagiannya punah.  Tidak kurang rumah orang lain.  Cikgu Din ke Mekah. Umah kami pula tidak berpenghuni. Untung kami, tiada nyawa terlibat. Tapi harta kenangan, barangan itu ini tidak dapat diselamatkan. 

Bila dengar cerita mangsa banjir yang berada dikalangan saudara dan teman terdekat, terkesima rasa. Begitu sekali dugaan Allah.  Dugaan yang saya rasa, ramai redha dan yakin akan hikmahNya. Insya Allah. 

I have no experience surviving flood. Mungkin pernah sekali kat umah uwan. Tapi itu lamaaaaa dulu. Air pun sampai kat muka pintu. Umah uwan pun bukannya tinggi. Grounded property biasa saja. 

Allah Maha Esa. 
JanjiNya pasti. 



Loves. 
As-salam. 


Wednesday, January 07, 2015

Fizah yang umah dia ngadap sungai tu...


I spent my morning with this lady today. We met up and celebrated her birthday because we had never been able to do it before and we don't know if we are able to do so in future.  So might as well grab the chance while it's available. 

I met her when I was 5 and we are now in year 2015 --  do the math for me, will you?  Yes. We have been friend for ages!

We are not the friends whom MUST meet every quarter or of sort. We are friends whom "hey! lets meet up". And we can talk and talk and talk and laugh like no body's business.  Just like what happened this morning. 

We are not the good-very-best-friends-we-share-everything kind of friend. But we have been "a friend" to each other and we have each other's shoulder to cry onto. We have faith in our friendship and hope for many-many-many more years for happy friendship.  

Fizah - I thank you for the beautiful friendship.  And yes...  Semoga Allah berkati friendship kita.  

Tuesday, January 06, 2015

Taman tasik titiwangsa


Penat woooooo!  Hahahahhaha

Jauh ok....  Jalan daripada kindy adik. Berpeluh jugak.  Siap blister kaki si ammar. Hehehe..

Luas bebenor taman mainan kat sini. Hari biasa ni kosong. Weekends nanti penuhlah gamaknya. Luasssssss tempat mainan dia ni. A very good thought to cater for their visitors' needs. 


Luaskan?  Ada lagi kat belakang-belakang ni...

Selamat bersenam. 

Loves. 
As-salam. 


Sunday, January 04, 2015

Have you gone home?

Saya tanya lebih dari sekali. Tiada jawapan. Tidak diendah. 

Tapi....  Tatkala zarah kecil disentuh; diungkit ia hingga ke balai. Berbangga pulak tu.  Haih...

Maruah katanya. Come on. Fact only known to you, family, relatives and friends of your own. Buat apa besarkan zarah bila hakikatnya, realiti tidak dapat ditelan.  Pahit. Kelat. 

Egois sebenarnya.  

Alah...  Biasalah tu.  Manusia. Saya pun ada juga. Sebab?  Ego. Perasan bangga diri.  Macam bagus.  

Buanglah perasan sebegitu. Takde bagus mana pun sebenarnya (kamu itu).

Kalau orang itu tidak dikenali, kamu pun buat lek tutup mata saja dengan dia kan?   

Setiap kata tertulis, akan tersingkap tingkat akal dan minda.  Nyata jauh ke bawah sungguh tingkat kamu.  

Perkasakanlah pemahaman. Fahamilah bait kata.  Tersasar sudah kamu dek ceteknya pengetahuan. 

Sudah-sudahlah.  

Loves.
As-salam. 

Saturday, January 03, 2015

This is Alesya


Cute eh?
Reason to love her more and more and more!

Loves. 
As-salam. 

Friday, January 02, 2015

berjaya!

last night was the first night alesya slept without pampers & she didn't wet the bed.  syukur! alhamdulillah.

the next step is asking her to sleep on her own.  insya allah.  soon..

this year would be a preparation year for alesya.  next year dah nak darjah satu.  with speech challenge, we do not wish it to be a barrier for alesya to mix around with her friends and excel in her education.  mama doakan yang terbaik untuk adik.  always.

we have been taking steps a little bit slowly with alesya.  we didn't want to rush.  let her take one at one time.  nak rush pun kasihan kat dia.  she had been delayed in her development.  so we don't want things to be too overwhelmed for her.    

abang adam is into primary 5.  alhamdulillah dapat masuk kelas pertama of four classes.  this year pun abang adam kena concentrate lebih.  banyak sangat dah main.  kadang-kadang mama nak tolong pun tak tau macam mana.  too many things at his level, i should say.  i had a look on his text books.  primary 5 dah kena belajar mod-min-median.  wasn't this in secondary last time?  sejarah toksah katalah..  mama memang tensi!  i'm just hoping the best for adam.  the very best for my two children.  amin.  insya allah, allah akan permudahkan segalahnya untuk kita.

loves.
as-salam



Thursday, January 01, 2015

Day 1

Alhamdulillah. 

Plan untuk puasa sunat terlaksana. 
Nak kemas dapur pun settled. 
Hajat nak makan sardin pun tercapai. 

Syukur. 

Solat masuk waktu pun alhamdulillah. 
Asar je kantoi. Sebab ciknget kasihan tengok saya tido. 

What more do I wish for?
Mmmmmm.....  Nak suh Adam kurus. 

Hahahahhaha...

Loves. 
As-salam. 

2015

Sudah tiba. 

Katuplah buku 2014
Tamat sudah satu lagi episod
Cerekarama kehidupan
Suka dan duka

Masih lagi aku di sini
Perbaiki iman dan diri
Harap perjalanan liku kehidupan kami lebih lurus di tahun ganjil

Aku berdoa agar dilimpahi rezeki yang penuh berkat
Dan dipermudah segala urusan baik di dunia dan di akhirat

Aku meminta dipesongkan segala bencana
Dan berharap agar diri lebih tabah hadapi dugaanNya

Doa ini untuk suami dan anak-anakku
Untuk ibu bapa dan saudara kandung
Jua keluarga dan teman-teman

Maafkan kekhilafan.

Loves.
As-salam.